SHOW GALLERY
Design of the Prato Smeraldo Primary School and Kindergarden Complex

The new school complex is located on parkland planted with olive trees surrounded by perimeter walls following the natural land slope. Located at different levels, the compact volumes of the three buildings rise around an internal square which used by both schools. This functions as playground for children, meeting and waiting area for parents and becomes an urban area during school holidays. Some of the complex spaces such as the auditorium, the canteen, the gym and the library can be used by the community as well. Natural light and ventilation are provided through towers piercing out the flat roofs. These are perforated by slits, allowing controlled natural light to filter through into the common areas and the transparent partitions, which visually extend the classrooms space toward the garden. The modular layout of the space allows classrooms and laboratories spaces to be set up according to various current and future educational needs. The use of low energy consume technologies along with the use of solar tubes and solar panels contribute to create an exemplary environmentally sustainable building.

Client: Comune di Roma
Location: Rome – Italy
Year: 2006
Site area: 9.000 smq
Total floor area: 3.740 smq

B

tavole unite.indd